19 kwietnia 2024

Najzdrowsze produkty żywnościowe

Odżywcza siła niektórych produktów żywnościowych została odkryta dopiero niedawno, większość z nich wiele osób już zdążyło wprowadzić do swojego jadłospisu. Na listę cennych dla zdrowia produktów trafił między innymi młody jęczmień. Młody jęczmień zawiera dużą ilość magnezu, selenu i chlorofilu. Składniki te korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, układu pokarmowego, na pracę płuc i serca. Młody jęczmień dostępny jest w formie proszku (należy go rozpuścić dodając do wody) lub w postaci tabletek. Kolejny produkt to komosa ryżowa. Zawiera ona głównie dużą ilość witamin z grupy B, jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego, zawiera żelazo, potas i cynk. Komosa ryżowa wspomaga pracę serca, chroni przed chorobami nowotworowymi. Komosą możemy zastąpić ziemniaki, ryż lub makaron. Pracę układu pokarmowego wspomaga inulina, której duże ilości zawiera topinambur. Mogą po niego sięgać osoby ze zbyt wysokim poziomem cukru, gdyż topinambur obniża poziom cukru we krwi. Wszystkie te produkty zaliczone zostały do żywności funkcjonalnej.