30 kwietnia 2024

Sushi – zdrowie na talerzu

Sushi jest daniem, które w naszym kraju zagościło dobrych kilka lat temu. Od tego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko ze względów smakowych, ale również jako danie modne. W Japonii sztuka tworzenia sushi jest ściśle określona, w Polsce pozwalamy sobie jednak na wiele odstępstw. To sprawia, iż również we własnym domu możemy przyrządzić to danie. Czy sushi to potrawa zdrowa i wartościowa? Wśród składników do sushi wymienia się specjalistyczny ryż, świeżą, surową rybę oraz suszone algi morskie. Są to składniki świeże, nieprzetworzone, pełne cennych składników odżywczych, zdrowe. Świeża ryba to kwintesencją zdrowia – posiada wiele minerałów, soli mineralnych, witamin, dostarcza kwasy tłuszczowe omega Ryż stanowi sycący dodatek – już kilka kawałków sushi sprawia, iż skutecznie zapełniamy żołądek. Sushi posiada wiele odmian, dlatego każdy z nas z pewnością znajdzie gatunek odpowiedni dla siebie. Sushi należy jeść tuż po przygotowaniu. Po pewnym czasie staje się ono suche oraz niesmaczne.