26 kwietnia 2024

Czy wszystkie owoce są zdrowe?

Niestety musimy zaprzeczyć. Wszystkie owoce zawierają witaminy oraz minerały, jednak w wielu wypadkach stosunek składników pozytywnych do negatywnych (cukier, ulepszacze) sprawia, że bardziej nam one szkodzą niż pomagają. Idealnym przykładem jest arbuz – owoc, który zawiera bardzo dużo wody i cukru, natomiast niewielkie ilości minerałów i witamin w porównaniu z innymi owocami. Podobnie można powiedzieć o bananie – jego kaloryczność nie zawsze jest nam na rękę mimo wielu cennych składników. Jednak nie trzeba ich eliminować z naszej diety. Warto poświęcić trochę czasu na sprawdzanie pozycji owoców w IG oraz szukanie ich wartości odżywczych. Zjedzenie raz na jakiś czas banana, awokado czy arbuza oczywiście nam nie zaszkodzi. Chodzi bardziej o to, aby nie objadać się nimi i nie łączyć ich z innymi produktami o wysokim IG. I tak, na przykład, awokado możemy zjeść z chudym serkiem i chlebem pełnoziarnistym, ale już raczej nie z camembertem. Warto wprowadzić do naszej diety dużo zdrowszych owoców, jak borówki czy maliny.