19 marca 2024

Kiszonki, czyli samo zdrowie

Nie dość, że są smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Najlepsze i najzdrowsze są te robione samodzielnie. Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale też marchew, pietruszkę, buraki i wiele innych warzyw. Kiszonki to naturalne probiotyki, wzmacniają układ odpornościowy. Mają też wiele innych zalet. W opinii wielu osób jedną z zasad zdrowego odżywiania jest spożywanie codziennie kwaszonej kapusty, ogórków albo innych warzyw. Wśród wielu korzyści, jakie zapewniają, jeśli zajadać się nimi regularnie, można wymienić chociażby dostarczanie do organizmu dużej ilości witamin (np. z grupy B oraz C, E), składniki mineralne, jak magnez czy wapń. Ponadto regulują przemianę materii, oczyszczają organizm, chronią przed anemią, ale też przed różnymi innymi chorobami. Zawierają błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy jelit. Zwykłe kiszonki, a o tyle rzeczy dbają. To prawdziwe wsparcie dla organizmu. Robi się je łatwo, a są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Najzdrowsze są surowe. Jednak potrawy gotowane z nimi są tak smaczne, że i je warto przyrządzać, tylko nie zapominając i o jedzeniu surowych kiszonek.