19 marca 2024

„Ryby są zdrowe” ciągle słyszymy to zdanie. Telewizja, pani w szkole, mama. Wszyscy to powtarzają, ale dlaczego ta ryba jest taka zdrowa? Mięso ryb zawiera stosunkowo mało tłuszczy, w porównaniu z mięsem bydła czy trzody chlewnej, ponadto ryba ma bardzo delikatny smak i ze względu na te dwa aspekty nie jest ona tak lubiana jak tradycyjne mięso. Aczkolwiek warto ją jeść z przynajmniej trzech powodów. Po pierwsze, mięso tych zwierząt zawiera dużo białka. Białko to jest dobrze przyswajalne, a skład aminokwasowy bardzo korzystny dla naszego organizmu. Po drugie tłuszcz ryb zawiera dość duże ilości kwasów omega 3 i omega 6, dlatego warto jeść ryby tłuste takie jak np. makrela. Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne do tego, aby nasz mózg pracował we właściwy sposób. Jest to ważne szczególnie dla uczniów i studentów gdyż kwasy te biorą udział w procesach zapamiętywania. Po trzecie, niska wartość energetyczna mięsa ryb, nawet tłustych, jest pożądana przez osoby odchudzające się. Te trzy powody powinny przekonać wszystkich przeciwników ryb do jedzenia ich. Natomiast smak da się poprawić odpowiednimi przyprawami i obróbkami kulinarnymi. Według ekspertów do spraw żywienia, ryby powinno się jeść minimum dwa razy w tygodniu.