19 marca 2024

Z czego komponować zdrowe posiłki

Każdy posiłek powinien dostarczać organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych, czyli witamin i składników mineralnych. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie składające się z węglowodanów złożonych: razowego chleba, płatków zbożowych, grubych kasz, mleka lub jego przetworów, świeżych owoców. Produkty te dostarczą także witaminy C, witaminy D i wapnia. Kolejne posiłki należy komponować z wykorzystaniem ryb, mięsa, jajek i warzyw strączkowych. Produkty te są źródłem niezbędnego białka, wapnia i magnezu. Żółtka jaj, ryby i mięso dostarczą także żelaza. Dodatkowo warzywa strączkowe, jajka i mięso są źródłem witamin z grupy B. włączając do jadłospisu warzywa strączkowe, owoce i inne warzywa dostarczymy organizmowi również błonnika, a jedząc kefir, jogurt lub maślankę wzbogacimy organizm w probiotyki. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie będzie możliwe bez płynów: wody mineralnej, owocowych lub warzywnych soków, owocowych lub ziołowych herbat. Pamiętajmy o tłuszczach: olejach roślinnych, oliwie.