26 kwietnia 2024

Zdrowotne hity na talerzu

Przed pewnymi chorobami możemy ustrzec się sięgając po produkty żywnościowe o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Do tego typu produktów należy między innymi obniżająca poziom cholesterolu cebula. Regularne picie nalewki przygotowanej na bazie cebuli obniża wysokie zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu. Kolejny produkt wspierający nasze zdrowie to pomidory. Pomidory są bardzo bogatym źródłem potasu, który zapobiega nadciśnieniu i chroni przed zaburzeniami pracy serca. W kostki gorzkiej czekolady dziennie mogą uchronić nas przed zawałem serca, a to dzięki obecności w nich obniżających ciśnienie krwi polifenoli. Najwięcej polifenoli zwiera czekolada zawierająca 70 % kakao, mniejsze ilości znajdują się w czekoladzie zawierającej 70 % kakao. Poziom cholesterolu można utrzymać na prawidłowym poziomie sięgając po grejpfruty – bogate źródło witamin, błonnika i pektyn. Sięgajmy także po awokado – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, fosforu, potasu i wapnia.