20 kwietnia 2024

Coraz więcej słyszy się o wpływie zdrowego gotowania na ludzkie zdrowie. Zamiast faszerować się garściami leków, wystarczy zmienić sposoby przygotowywania posiłków oraz własne nawyki żywieniowe, a kilka dolegliwości z pewnością od nas odejdzie. Zdrowe gotowanie polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania tłuszczy nasyconych, czyli jedzeniu wysoko przetworzonym, rakotwórczym i przesiąkniętym tłuszczem. Naszym wrogiem jest również nabiał złej jakości, który jest pełen krowich hormonów, zaburzających naszą własną gospodarkę hormonalną. Naturalnie należy pamiętać, że na nasze zdrowie maja również wpływ nieprzetworzone w żaden sposób produkty, które spożywamy w okresie dnia. Nie mniej jednak każdy z nas powinien przynajmniej jeden raz w ciągu dnia zjeść ciepły posiłek. Spożywając ciepłe i odpowiednio przetworzone produkty żywnościowe dostarczamy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych tak niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Gotując zdrowo możemy eliminować pewne składniki mało przyjazne czy wręcz szkodliwe dla naszego organizmu.