29 marca 2024

Zdrowa kuchnia na co dzień

Poprzez żołądek do serca brzmi popularne powiedzenie. Prawdziwym stwierdzeniem byłoby jednak – przez żołądek do zdrowia! Odpowiednie pożywienie może być prawdziwym lekarstwem na większość naszych przypadłości. Zdrowa kuchnia powinna być różnorodna i smaczna. Zdrowe odżywianie wcale nas nie ogranicza pod względem komponowania różnorakich potraw. Każdy posiłek dnia może być przygotowany codziennie inaczej. Pod względem wartości odżywczych i ilości dostarczanej energii wszystkie śniadaniowe dania bije na głowę owsianka z najróżniejszymi dodatkami. Na drugie śniadanie czy też podwieczorek najlepiej zjeść owoc czy też wykonany przez siebie deser, z ziarnami, orzechami, własnoręcznie wykonany. Dania obiadowe mogą być tak samo różnorodne. Największy wybór mamy chyba pod względem zup- w końcu praktycznie wszystkie bazują na zdrowych warzywach. Aby nieco zaoszczędzić, możemy przygotowywać zupy z gotowych, kupnych mrożonek albo warzyw z własnego ogródka, zamrożonych w sezonie. Drugie danie powinno być gotowane, pieczone lub surowe a nawet grillowane, byle nie było smażone. Smażenie w głębokim tłuszczu nie tylko zwiększa kaloryczność potrawy, ale również pozbawia jej większości składników odżywczych.